Konsertarkiv

Här hittar du ett urval av de konserter vi genomfört under åren. För att se aktuella konserter, klicka här.

2016

Reflektioner

Konsert med Sofia Vokalensemble

Det är äntligen dags för höstens stora körkonsert för oss i Sofia Vokalensemble!

Söndagen den 23 oktober bjuder vi på ett konsertprogram där varje stycke har sin egen karaktär, där text och tonspråk ger rum för reflektion. Vi sjunger bland annat Arvo Pärts ”Zwei Slawische Psalmen”. och delar av Galina Grigorjevas komposition ”On Leaving”. Tillsammans med trumpetaren Filip Draglund framför vi också den meditativa ”In Splendoribus Sanctorum” av James MacMillan.

Varmt välkommen till vår höstkvällskonsert!

Medverkande:
Sofia Vokalensemble
Filip Draglund, trumpet

Dirigent:
Bengt Ollén

Söndagen den 23 oktober
Kl.18:00
Sofia kyrka
Biljettpris 100 kr

cropped-Miserere_hemsida_1200x600.jpg

Våren är på intågande och det är då dags för oss i Sofia Vokalensemble att hålla årets första stora konsert!  Den 13 mars sjunger vi stycken som berör med sina tongångar men som även fyller hela kyrkorummet med sin styrka.

Programmet består av en spännande blandning kompositörer där Leonard Bernsteins mäktiga ”Chichester Psalms” får sällskap av James Macmillans smäktande ”Miserere”. Vi sjunger bland annat även Sven-David Sandströms pampiga ”Te Deum” tillsammans med Henrik Arlestrand på orgel samt repriserar Max Regers vackra ”O Tod, wie bitter bist” Du som vi även framförde i höstas.

Varmt välkommen till Sofia kyrka och vår konsert!

Biljetter finns till försäljning i kyrkans entré en timme före konsertstart.

Sofia kyrka
Söndag 13 mars
Kl. 18:00
Entré: 100 kr ordinarie/ 80 kr student och pensionär

–> Köp biljetter till konserten
–> Gå till evenemanget på Facebook
–> Lyssna på O Tod, wie bitter bist Du (Max Reger)
–> Lyssna på Te Deum (Sven-David Sandström)

2015

Adventskonsert i Sofia kyrka
Adventskonsert i Sofia kyrka

Adventskonsert
6 december kl 18.00
Sofia kyrka

Köp biljetter här

Den andra advent håller vi i Sofia Vokalensemble vår traditionsenliga adventskonsert. Vi vill gärna bjuda in dig till en stämningsfull och musikalisk upplevelse i Sofia kyrka.

Det blandade programmet består av både traditionell musik och moderna julklassiker, som bland annat Andrew Smiths arrangemang av ”Mitt hjerte alltid vanker”. Vi passar också på att bjuda på ett spännande uruppförande, ett stycke av Rasmus Krigström, tidigare korist i kören. Vidare sjunger vi även ryska maffiga tongångar och drömska lettiska toner.

Kom i adventsstämning med oss – varmt välkommen till vår konsert!

Biljetter finns på http://tickets.sofiavokalensemble.com/tickets/5 (stänger kl. 14 på konsertdagen) samt i kyrkans entré en timme före konsertstart.

Sofia kyrka
Söndag 6 december
Kl. 18:00
Entré: 120 kr ordinarie/ 80 kr student och pensionär

 

Der Abend – Höstkonsert och final i Let The Peoples Sing 2015
1
1 oktober kl 19.00
Sofia kyrka

Köp biljetter här

Söndagen den 11:e oktober har vi i Sofia Vokalensemble äran att få bjuda in till vår årliga höstkonsert som denna gång sammanfaller med finalen i en av körvärldens absolut största tävlingar Let The Peoples Sing. Vi har tagit oss till final och ni i publiken kommer att få uppleva en vokalensemble som är taggad till tänderna.

Vi kommer att börja kvällen med en höstkonsert fullspäckad med stämningsfulla stycken för att sedan ta en paus och ladda inför vårt tävlingsbidrag. Detta kommer framföras senare under kvällen och spelas in och sänds direkt av Sveriges Radio och EBU.

Ni som publik har därmed möjlighet att efter höstkonserten även lyssna på när vi tävlar live. Vi skulle verkligen uppskatta och tycka att det var otroligt kul om ni kunde vara med oss under tävlingen.

Konserten börjar klockan 19:00 och pågår till ungefär 20:00. Tävlingen startar 20:40 och pågår i ungefär en kvart.

Biljetter finns på http://tickets.sofiavokalensemble.com/tickets/3 (fram till kl. 14 på konsertdagen) samt i kyrkans entré en timme före konsertstart.

Ordinarie pris är 100 kr och för studenter/pensionärer 80 kr.

Varmt välkommen!

Festival des Choeur Lauréats
23-27 juli 2015
Provence, Frankrike

Ett av priserna när en kör vinner European Grand Prix for Choral Singing är att få åka till Provence, Frankrike och delta i körfestivalen Festival des Choeur Lauréats. Nu har det äntligen blivit vår tur att få besöka vackra Vaison-la-Romaine med omnejd och bjuda den franska publiken på svensk körtradition.

Sommarkvällskonsert
11 juni kl. 19:30, 2015
Sofia kyrka

Denna sommarkvällskonsert delar vi med den amerikanska universitetskören The Augustana Choir från Augustana College, Illinois USA, som leds av Dr. Jon Hurty. Programmet blir blandat där vi framför några stycken tillsammans med den amerikanska kören. Vi sjunger även stycken vi tar mer oss på vår Frankriketurné. Varmt välkommen!

Läs mer om The Augustana Choir och deras europaturné

Jubileumskonsert

– Sofia Vokalensemble firar 20 år!
23 maj kl. 17:00, 2015
Sofia kyrka

Lördagen den 23 maj håller vi vår stora jubileumskonsert där vi bjuder på en kavalkad av favoriter genom åren men också helt nya stycken.

H-moll_851x315

J.S. Bachs h-mollmässa
8 mars, 2015
Sofia kyrka

Vi i Sofia Vokalensemble firar 20 år och inleder vårt jubileumsår med J.S. Bachs fantastiska h-mollmässa! Varmt välkommen att ta del av en storartad musikupplevelse i Sofia kyrka söndagen den 8 mars kl 18:00, då vi framför verket tillsammans med orkester och solister.

H-mollmässan räknas till ett av musikhistoriens mäktigaste verk. Den tog tjugofem år att färdigställa, men framfördes sannolikt aldrig under Bachs livstid. H-mollmässan är en enastående uppvisning av Bachs genialitet och hans olika stilar som kompositör. Detta är musik som är variationsrik, virtuos och gripande vacker!

Medverkande:
Sofia Vokalensemble
Barockorkestern Tre Kronor

Solister:
Lisa Carlioth, sopran
Tove Nilsson, alt
Conny Thimander, tenor
John Erik Eleby, bas

Dirigent:
Bengt Ollén

Gå till evenemanget på Facebook

 2014

ADVENT_851x315_evenemangsbildDen andra advent håller vi i Sofia Vokalensemble vår traditionsenliga adventskonsert. Vi kommer bjuda dig på en stämningsfull upplevelse i Sofia kyrka, och hoppas även kunna förmedla samma känsla till de radiolyssnare som tar del av konserten över hela Europa. Sveriges Radio spelar in konserten som kommer sändas senare i december under European Broadcasting Unions stora julkonsertdag. Vi känner oss mycket hedrade över att få vara Sveriges bidrag i denna radiosändning!

Det blandade programmet består både av traditionella och mer moderna svenska julklassiker som Anders Bonds sättning av ”Bereden väg för herran” och Jan Sandströms ”Det är en ros utsprungen”. Andra inslag är klangrika och känslofulla stycken som bland andra Ola Gjeilos ”Serenity”, Morten Lauridsens ”Contre Qui, Rose” och Francis Poulencs ”O Magnum Mysterium”.

Kom i adventsstämning med oss – varmt välkommen till vår konsert!

Sofia kyrka
Söndag 7 december
Kl. 18:00

cropped-Landskap_Hemsidan_1200x547.jpg

Förra våren fick vi i Sofia Vokalensemble det glada beskedet att vi som en av 25 körer i världen blivit inbjudna till det 10:e Världssymposiet för körmusik (10th World Symposium on Choral Music). I augusti åker vi till Seoul, Sydkorea för att sjunga och presentera nordisk körtradition, något vi ser otroligt mycket fram emot.

Den 12 juni gör vi vår sista konsert på hemmaplan i Sofia kyrka före avresan och där kommer vi göra mycket av den repertoar vi tar med oss till bortre Asien. Hör oss bland annat sjunga Sven-David Sandströms virtuosa Lobet dem Herrn, Jan Sandströms vilsamma Landskap med solar och Arvo Pärts meditativa Nunc Dimittis. Vi bjuder också såklart på några svenska körlyriksfavoriter.

Varmt välkommen till en stämningsfull sommarkvällkonsert!

Sofia kyrka
Torsdag den 12 juni
Klockan 20:00
Fri entré!

Miniturné till Hälsingland!

Före vår traditionella sommarkvällskonsert på hemmaplan i Sofia kyrka den 12 juni kommer vi åka på miniturné! Kilafors kammarmusikförening (KiKa) har generöst bjudit in oss att göra konsert i vackra Hanebo kyrka, belägen utanför Kilafors. Söndagen den 8 juni gör vi i Sofia Vokalensemble vår första konsert i Hälsingland.

Välkommen till en sommarkonsert i försommarens Hälsingland!

Hanebo kyrka
Söndag den 8 juni
Klockan 16:00
Fri entré!

Läs mer på facebookevenemanget

 

 2013

Adventsföreställning, 8 december kl. 18:00 i Sofia kyrka

“Du går icke ensam”

 Du hör fotsteg som knarrar i den kalla snön. En dörr öppnas, kyrkklockor ringer på avstånd. Bekanta toner av en klassisk julsång hörs i fjärran, och i mörkret tänds ett ensamt ljus.

Den 8 december håller vi i Sofia Vokalensemble vår traditionsenliga konsert i Sofia kyrka. I år tar vi upplevelsen ett steg längre och bjuder in till en adventsföreställning med något för alla sinnen.

Lyssna till julmusik på ett nytt sätt – varmt välkomna!
Läs mer om konserten på Facebook

Julkonserter 14 och 15 december kl 15:00 och 18:00, Sofia kyrka

Vi deltar på Sofia kyrkas stora julkonserter med alla församlingens körer.

The Half-Finished Heaven – konsert 27 oktober kl 18:00, Sofia kyrka

Det är dags för höstens stora höjdpunkt för oss i Sofia Vokalensemble! Det är en konsert som bland annat innehåller ett spännande uruppförande och några stycken som vi som kör verkligen älskar. Varmt välkomna!

Until the Daybreak – konsert 29 september kl 18:00, Nacka kyrka

Vi börjar höstens konsertsäsong med ett gästspel i Nacka kyrka. Vi bjuder på ett blandat program med några av våra favoriter från vårens repertoar, något nytt och något inslag av våra riktiga klassiker. Varmt välkomna!

Sommarkvällskonsert 6 juni kl 20, Sofia kyrka

Det är dags för oss att bjuda in till en av våra årliga traditioner – Sommarkvällskonsert med Sofia Vokalensemble.

Vi kommer att framföra ett blandat program som innehåller svensk traditionell körlyrik, moderna tongånger men också en ny favorit för oss –
J S Bachs motett Singet dem Herrn ein neues Lied.

En vecka efter konserten reser vi till Tjeckien för att delta i Czech Choir Festival. Passa på att höra stora delar av det konsertprogram vi tar med till kontinenten.

Varmt välkommen till en oförglömlig konsert i sommarkväll!

 

 

Konsert under Sofia kyrkas orgelfestival 21 april kl 18, Sofia kyrka

Sofia församling arrangerar en stor orgelfestival där kyrkans nyrenoverade orgel står i fokus. Söndagen den 21 april framför vi ett blandat program som innehåller brittisk traditionell orgelmusik såväl som nyskrivna acappella-stycken. Vi är stolta över att få uruppföra den unge tonsättaren Jacob Mühlrads körstycke Anim semiraus på konserten.

J S Bach, h-mollmässa 17 mars kl 18, Sofia kyrka

Varmt välkommen att ta del av en storartad musikupplevelse i Sofia kyrka söndagen den 17 mars kl 18:00, då Sofia Vokalensemble framför J.S. Bachs h-mollmässa tillsammans med orkester och solister.

H-mollmässan räknas till ett av musikhistoriens mäktigaste verk. Den tog tjugofem år att färdigställa, men framfördes sannolikt aldrig under Bachs livstid. H-mollmässan är en fantastisk uppvisning av Bachs genialitet och hans olika stilar som kompositör. Detta är musik som är variationsrik, virtuos och gripande vacker!

Medverkande:
Sofia Vokalensemble
Barockorkestern Tre Kronor

Solister:
Helena Eklund Stigsdotter (sopran)
Maria Sanner (alt)
Conny Thimander (tenor)
Johan Wållberg (bas)

Dirigent:
Bengt Ollén

Sofia kyrka
Söndagen den 17 mars klockan 18:00

2012

Adventskonsert – Sofia Vokalensemble möter Anders Paulsson
Sofia kyrka, 9 december

Den andra advent håller vi vår årliga adventskonsert i Sofia kyrka. Kom och njut av både traditionell och nyskriven julmusik tillsammans med oss och vår gästartist: sopransaxofonisten Anders Paulsson!

I år tilldelades Anders den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser som sopransaxofonist. Han gjorde ett bejublat gästspel under vår sommarkvällskonsert i juni, och vi är mycket glada över att få göra konsert med honom igen.

Söndag 9 december
Kl. 18:00
Entré: 100 kr
Biljetter finns till försäljning i kyrkan en timme före konsertstart.

Ersta kyrka, 4 november
Singet dem Herrn

Den 4 november gör vi ännu ett gästspel i vackra Ersta kyrka under den pågående renoveringen av Sofia kyrka. Vi hälsar dig välkommen in i värmen till en barockkonsert med bland annat Bachs tre första motetter.

Lyssna till melodiösa körstämmor som omslingrar varandra, ackompanjerade av orgel och violincello i ett spänstigt tempo.

Sveriges Radio spelar in konserten som senare kommer att sändas i P2.

Ur programmet:

Singet dem Herrn ein neues Lied
Jesu, miene Freude
Der Geist hilft unser Schwachheit auf

Ersta kyrka, 6 juni
Musik i sommarkväll 

fter en fantastisk vår där vi stått som segrare i European Grand Prix for Choral singing i Maribor, Slovenien, är det dags för oss att bjuda in till en av våra årliga traditioner – Sommarkvällskonsert med Sofia Vokalensemble.

Denna gång i Ersta kyrka på nationaldagen den 6 juni.

Varmt välkommen till en oförglömlig konsert i sommarkväll!

 

Eric Ericsonhallen, 1 april
Abendlied 

 

Sofia Vokalensemble delar vårkonsert med Stockholms Musikgymnasium och Adolf Fredriks Musikklasser. Programmet som framförs av Sofia Vokalensemble är precis det program som kören kommer att tävla med i Maribor tre veckor senare.

Konserten äger rum i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm.

Se Eric Ericsonhallens hemsida för mer information.

 

St:a Clara kyrka, 17 mars
Cantus maris 

Konserten markerade starten på en händelserik vår för Sofia Vokalensemble, där stort fokus låg på körens tävlingsinsats vid Grand Prix-finalen i Maribor, Slovenien.

I fjol vann kören Grand Prix-tävlingen i Maribor, Slovenien. Kören tog hem alla utdelade priser och Bengt Ollén tilldelades både publikens pris och Slovenska dirigenters pris. Vinsten i denna ”deltävling” kvalificerade kören till den stora Grand Prix-finalen som går av stapeln nu i april, också den i Maribor. En stor del av konsertens program är därför samma musik som kören kommer att tävla med.

Konserten i St:a Clara kyrka spelades in av Sveriges Radio, och sändas den 14 april i P2.

2011

Sofia kyrka, 17-18 december
Julkonserter med alla församlingens körer 

De traditionsenliga julkonserterna i Sofia kyrka, tillsammans med församlingens andra körer. Se http://www.svenskakyrkan.se/sofia för biljetter och information.

Sofia kyrka, 4 december
A Spotless Rose 

Tillsammans med sopransolist Jeanette Köhn delar Sofia Vokalensemble sina advent- och julkänslor i traditionell och nyskriven musik. I samband med konserten släpps en efterlängtad och rykande färsk julskiva, A SPOTLESS ROSE – Nordic Christmas.

Kom och njut traditionell och nyskriven advent och julmusik tillsammans med oss!

Biljetter finns att köpa i kyrkan en timme före konsertens start. Pris: 100 kr. Gratis för barn under 12 år.

Härnösands domkyrka, 27 november
A Spotless Rose 

Sofia Vokalensemble gör en adventskonsert i Härnösands domkyrka. Se även http://www.harnosandsdomkyrka.se

 

Eric Ericsonhallen, 24 november
Sofia Vokalensemble möter Kammerkoret NOVA

Sofia Vokalensemble delar adventskonsert med norska körenKammerkoret NOVA. Medverkar på konserten gör också Stockholms Musikgymnasium. Konserten äger rum i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm.

Se Eric Ericsonhallens hemsida för mer information.

 

Stora Kopparbergs kyrka, 20 oktober
Öppningskonsert Körledarkonventet i Falun

Den 20-21 oktober åker Sofia Vokalensemble till Falun, där kören har den stora äran att framträda på öppningskonserten till Körledarkonventet, i arrangemang av FSK, Föreningen Sveriges Körledare. Konventet innehåller workshops, seminarier och konserter och deltagarna är personer som är verksamma som ledare inom körlivet i Sverige. Vi är såklart mycket stolta över att ha blivit utvalda till att hålla öppningskonserten och ser fram emot att få bjuda publiken och konventets deltagare på både nyskriven musik och repertoar som ligger oss varmt om hjärtat sedan tidigare.

 

Uppsala domkyrka, 11 september
Konsert 

Att göra konserter på nya platser – det gillar vi! Kort efter konserten med Ad hoc finns det tillfälle för er som inte kan få nog av oss att lyssna till ännu en konsert. Söndag den 11 september besöker vi körstaden Uppsala för konsert i Uppsala domkyrka. Vi bjuder på ett varierat program som ger utrymme för såväl Johannes Brahms varma, romantiska tonspråk som nordisk körlyrik när den är som vackrast.

Sofia kyrka, 8 september
Konsert med Ad Hoc

Som upptakt till hösten bjuder vi in till två spännande musikupplevelser. Först ut är en konsert som vi delar med manskvintetten Ad hoc (www.adhocensemble.se). Det blir ett musikaliskt möte mellan Sofia Vokalensembles varma, fylliga körklang och Ad hocs sammetslena renässanstoner. Ad hoc är kända från bland annat SVT:s Nationaldagsfirande vid Gripsholms slott. Konserten genomförs i samarbete med Stockholm-Fryshuset Rotaryklubbs fond som stödjer olika initiativ och osynliga eldsjälar som gagnar barns och ungdomars sociala utveckling.

Sofia kyrka, 9 juni
Sommarkvällskonsert

Sofia Vokalensembles traditionsenliga sommarkvällskonsert.

Sofia kyrka, 10 april
Den längsta resan 

Söndagen den 10 april är det dags för den årliga vårkonserten med Sofia Vokalensemble. I år bjuder vi på ett blandat program med musik inför körens kommande turné till Maribor, Slovenien – en resa vi ser mycket fram emot då vi kommer tävla i International Choral Competition 2011.

På konserten blandas traditionella svenska toner med musik av Gallus, Schnittke och Whitacre. Vi framför också ett av våra nya favoritstycken: Den längsta resan av Kjell Perder. Sveriges Radio spelar in konserten som senare kommer att sändas i P2.