Resor

Kartans markeringar visar de platser i världen som Sofia Vokalensemble har besökt hittills. Klicka på någon av dem för att läsa mer om vad vi gjorde just där!


Visa Sofia Vokalensembles resor i en större karta

Tolosa Choral Festival – Turné i Baskien
Baskien (2021)

Sofia Vokalensemble turnerade hösten 2021 i Baskien, Spanien.  Kören sjöng i bland annat San Sebastián, Ordizia, Zarautz och Pamplona med huvudnumret i Leidor Aretua, invigningskonserten av den stora körfestivalen i Tolosa. Kören var inbjuden att delta som gästkör i den prisade körtävlingen Tolosa Choral Festival.

Karuizawa International Choral Festival – Turné i Japan
Japan (2019)

Sofia Vokalensemble turnerade i Japan i augusti 2019 och gjorde konserter i Tokyo, Hiroshima och Kyoto före turnén avslutades med Karuizawa International Choral Festival. Vi blev inbjudna dit av kompositören och körledaren Ko Matsushita som också organiserar hela festivalen.

Körturné – möte med Ola Gjeilo
Litauen (2018)

I maj 2018 reste Sofia Vokalensemble återigen till Litauen för att göra konserter. Vi inledde turnén med att sjunga på den första internationella kör- och orkesterfestivalen i Birštonas.  Sedan mötte vi och musicerade tillsammans med kören Bel Canto Choras och den norsk-amerikanske kompositören Ola Gjeilo i Vilnius.

Manskörsturné
Lettland och Litauen (2016)

Mellan den 8-11 september åkte Sofia Vokalensembles herrar på egen manskörsturné till Baltikum. Resan inleddes i Riga där vi gjorde konsert tillsammans med Mixed Choir Juventus. Vi fortsatte resan till Litauen och sjöng i Kaunas för att sedan avsluta miniturnén i Vilnius där vi mötte vi Bel Canto Chorus. En långhelg fylld med fina musikaliska minnen!

Psalmsymfonin – Sofia Vokalensembles damer på turné
Aix-en-Provence, Frankrike och London, Storbritannien (2016)

Under sommaren 2015 fick Sofia Vokalensembles damer ett fantastiskt spännande erbjudande – att få sjunga Igor Stravinskys Psalmsymfoni tillsammans med Orphei Drängar och damer ur Gustaf Sjövkists Kammarkör under operafestivalen i Aix-en-Provence året därpå. Vi tackade glatt ja och repetitionsarbetet påbörjades under våren 2016 . I juli åkte sedan sopranerna och altarna ner till Frankrike för att möta dirigent Esa-Pekka Salonen och polarpristagaren Peter Sellars som iscensatte föreställningen. Den 15 juli hölls premiären och den 17 juli framförde vi den andra föreställninngen. Ett fantastiskt projekt rakt igenom!

Senare på hösten var det så dags att få framföra verket igen, denna gång i Royal Festival Hall i London. Den 29 september stod vi på scen och föreställningen sändes direkt i radio på BBC 3.

På turné i Polen
Szczecin, Polen (2016)

Vi blev återigen inbjudna till den internationella körfestivalen i Szczecin, Polen där vi sex år tidigare (maj 2010) tillbringade tre fantastiska dagar. Den första konserten hölls i Prenzlau, Tyskland. Dagen därpå var det dags för den stora galakonserten i Szczecins nya impostanta konserthus och vi delade konserten med The Philippine Madrigal Singers. Det blev ett stort musikaliskt möte och vi fick framföra Eriks Esenvalds vackra Only in Sleep tillsammans på scen. Turnén avslutades sedan med ett kortare konsert sista dagen då vi uppträdde på ett museum tillsammans med en tysk kör. Vi hade en rolig och intensiv körhelg med fina konserter!

Festival des Choeurs Lauréats
Provence, Frankrike (2015)

Våren 2012 vann vi European Grand Prix for Choral Singing. Utöver den stora äran att stå som vinnare blev vi inbjudna till en stor körfestival i Provence, ”Festival des Choeurs Lauréats”.  Nu tre år senare var det äntligen dags för oss att göra körens första turné i Frankrike. Under vår resa i regionen höll vi fem konserter och fick besöka vackra byar som Lamastre och Lauris men fick även sjunga i gamla påvestaden Avignon. En otroligt rolig körresa med ett varmt mottagande av den franska publiken.

10th World Symposium on Choral Music –Turné i Sydkorea
Busan och Seoul, Sydkorea (2014)

Under våren 2013 fick vi det glada beskedet att vi som en av 25 körer i världen blivit inbjudna till det 10:e Världssymposiet för körmusik (10th World Symposium on Choral Music). I augusti 2014 åkte vi till Seoul, Sydkorea för att sjunga och presentera nordisk körtradition. Före våra åtaganden i Seoul tillbringade vi några dagar i Busan där vi också höll en konsert.

Czech Choir Festival – Turné i Tjeckien
Hradec Králové och Prag, Tjeckien (2013)

Under vår turné i Italien 2012 mötte vi den tjeckiske manskoktetten Gentlemen Singers som varje år arrangerar en egen körfestival på hemmaplan. De bjöd oss till Czech Choir Festival som i år inföll mellan den 13 och 20 juni och vi fick tillbringa sju händelserika dagar i trakterna runt Prag. Vi höll egna konserter, hade en workshop samt fick framföra det stora tjeckiska verket “Kytice” tillsammans med övriga medverkande körer.

La Fabbrica del Canto – Italienturné
Lombardiet, Italien (2012) 

Under åtta händelserika dagar turnerade vi i Lombardiet och höll konserter i Milano-trakten. Den internationella körfestivalen “La Fabbrica del Canto” bjöd in oss och sju andra ensembler från Europa och många musikaliska möten uppstod under veckan. Vi fick prova på att sjunga i en kyrka med 12 sekunders efterklang för att kvällen efter hålla konsert utomhus i en klosterträdgård. Den italienska publiken var varm och entusiasmerande och vi njöt av italiensk mat, sol och sång.

Klicka här för att se bilder från vår Italien-turné. 

European Grand Prix-succén i Slovenien
Maribor, Slovenien (2012)

Förväntansfulla och laddade återvände vi än en gång till Maribor, Slovenien. Denna gång för att delta i den stora European Grand Prix- finalen. De andra körerna vi mötte hade vunnit sina deltävlingar under 2011 och visade upp sina allra starkaste program. Domarna bjöds på ukrainsk kraft, coola japaner och filippiner i folkdräkt. Men vårt eget tävlingsprogram innehållandes musikgenrer från renässans till nutid stod högst i kurs när titeln för European Grand Prix for Choral Singing 2012 delades ut.

…And the winner of the Europan Grand Prix for Choral Singing 2012 is… Sofia Vokalensemble!

Glädjen visste inga gränser vid utannonseringen och segertrofén fick många pussar under kvällen. Här kan du lyssna på delar av vårt tävlingsprogram:
Abendlied, Max Reger
Psalms of Repentence X, Alfred Schnittke

Klicka här för att se bilder från vår Slovenien-resa.

Storsegern i Slovenien
Maribor, Slovenien (2011)

”Men herre gud! Vi vann ju ALLT!”. Den tanken snurrade nog i många av oss sångare när vi segerrusiga, trötta och lyckliga satt på flygbussen hem från Maribor. Med oss hem hade vi, förutom fantastiska upplevelser, en magnumflaska champagne, kanske jordens största chokladkaka och fem, feta guldmedaljer.

Under fem intensiva dagar i april 2011 deltog Sofia Vokalensemble i 11th International Choral Competition i Maribor, Slovenien.  Ett gäng kvalificerade körer från bland annat Spanien, Tyskland och Filippinerna bjöd oss motstånd, men med en musikalisk formtopp och med en härlig teamkänsla sjöng vi oss vinnande ur tävlingens alla moment. På prisceremonin fick vi ta emot bland annat publikens pris och tävlingens totalvinst – Grand prix.

Segern kvalificerade oss till den stora Grand prix-finalen som går av stapeln våren 2012, också den i Maribor.

Lyssna till några stycken från tävlingen (Youtube):
Warum ist das licht gegeben – Brahms
Waternight – Whitacre

På turné i Polen
Szczecin, Polen (2010)

I maj 2010 tog vi i vokalensemblen en avstickare ner till Szczecin i Polen. Vi var speciellt inbjudna vid stadens årliga körfestival för att göra två konserter. Den första tillsammans med en japansk kör ”Japan Elisabeth Singers choir” i tyska Prenzlau, beläget ett stenkast från den polska gränsen. Konsert nummer två var festivalens galakonsert i Filharmoniska huset i Szczecin, där vi framträdde tillsammans med en japansk och en puertoricansk kör. På repertoaren fanns bland annat Francois Poulancs ”Sept chansons”, och en hel del svenskt musik – såväl traditionell som nyskriven svensk körmusik.

Bragden i Bergen
Bergen, Norge (2009)

Det må vara Europas regnigaste stad, men vi hade sol i sinnet under hela vår resa till norska Bergen. Vi taggade till för ännu en körtävling – denna gång Grieg international choir festival. Vokalensemblen deltog i två tävlingsklasser, en för sakral musik (sacral) och en för nutida musik (contemporary). Deltävlingarna gick bra och tog oss till finalen där vi tävlade med tre stycken: Schnittkes Botpsalm X, Eric Whitacres Water night och Bengt Olléns arrangemang av ”I denna ljuva sommartid”. Konkurrensen var hård. Särskilt vår norska ”systerkör” Kammerkoret NOVA bjöd på tufft motstånd. Men Sofia vokalensemble gick vinnande ur slutstriden och kammade hem tävlingens totalpris – Grand prix.

Gorizia, Italia (2008)
Körtävling: 47th International Choral Competition “C.A. Seghizzi”

1:a pris i två kategorier, andra pris i Grand Prix-finalen..

Kapstaden/Johannesburg, Sydafrika (2007)
Turné runt i landet

Sydafrikansk radio sände vår konsert av Johannespassionen. Vi höll även konserter i Durban och Kapstaden.

Helsingfors, Finland (2006)
Körtävling: II International Harald Andersén Chamber Choir Competition

Delat 2:a pris med Victoria Chamber Choir, Ungern. Inget första pris delades ut.
Läs mer om tävlingen här 

Bremen, Tyskland (2004)
Körtävling: Choir Olympics

Guldmedalj, “Mixed Chamber Choirs” (2:a plats) 92,25p. Bästa Europeiska kör
Guldmedalj, “Musica Sacra a capella” (3:e plats) 83,63p Bästa Europeiska kör
Guldmedalj, “Musica Contemporanea” (3:e plats) 88.00p Bästa Europeiska kör

Ljubljana, Slovenien (2003)
Turné runt i Slovenien

Konserter i Ljubljana och Maribor. Samarbete med lokala körer samt andra svenska körer.

Hong Kong, Kina (2000)
Turné och officiell representation for Svenska konsulatet 

Medverkan på eventet “Euro Christmas”.

Cork, Irland (2000)
Körtävling: Fleischmann International Trophy Competition

Tredjeplats (Bronze) med poängen 90.9, endast 0.8 points bakom vinnaren.

Sicilien, Italien (1999/2000/2011)
Körtävling: XXI International Review of Music, 2001 – Honorary plaque

Pris från sicilianska turistbyrån till Sofia Vokalensemble “Special International Award of the Jury” and Honorary plaque with “respect and gratitude”.
Turné kring nyår tre år i rad.

Preveza, Grekland (1999)
Körtävling: International Competition of Sacred Music

Guldmedalj i kategorin: Blandad kör
Silvermedalj i kategorin:  Damkör
Silvermedalj i kategorin:  Manskör
Pris för bästa framförande av ortodoxt stycke

Lara, Venezuela (1998)
Turné runt i Venezuela

Mottog diplom från staden Iribarren, Venezuela: “for realizing a cultural exchange and strengthening interinstitutional relations between our countries”.From the mayor’s office of Iribarren, Venezuela to “recognize your stimulating work as distinguished dignitaries of moral welfare on a regional and national level.”

S:t Petersburg, Ryssland (1996)
Konserter i västra Ryssland

Turné i västra Ryssland