Sofia Vokalensemble

Om oss

Sofia Vokalensemble

Sofia Vokalensemble bildades 1995 av Bengt Ollén som fortfarande är körens engagerade dirigent. Körens framträdanden kännetecknas av en varm, lyrisk svensk körklang och en scenisk närvaro som har räckt långt i internationella tävlingar.

År 2012 stod Sofia Vokalensemble som segrare i European Grand Prix for Choral Singing. Tävlingen, som detta år hölls i Maribor, Slovenien, räknas som en av de mest prestigefyllda i världen då föregående års segrare från de sex största körtävlingarna i Europa möts. Sofia Vokalensemble kvalificerade sig till tävlingen efter Grand Prix-vinsten 2011 i International Choral Competition, Maribor, Slovenien.

Hösten 2009 vann kören Grand Prix i the Grieg International Choir Festival i Bergen, Norge. Sommaren 2008 tog kören två förstaplatser i Grand prix-tävlingen i italienska Gorizia och 2006 en delad förstaplats i den prestigefylldaHarald Andersén Chamber Choir Competition i Helsingfors. Dessutom har kören framgångsrikt tävlat eller turnerat i Tjeckien, Sydafrika, Tyskland, Slovenien, Italien, Hongkong, Irland, Grekland, Venezuela och Ryssland. På hemmaplan i Sofia församling i Stockholm ger Sofia Vokalensemble regelbundet konserter i Sofia kyrka. Dessutom har kören återkommande uppdrag på bland annat Skansen och i Stockholms stadshus.

Musik av Bach, Poulenc, Pärt och Schnittke återkommer ofta i repertoaren. Kören har också uruppfört stycken av bland andra Jaakko Mäntyjärvi, Fredrik Sixten och Karin Rehnqvist. Sofia Vokalensemble är en kör som hyser stor kärlek till musiken som framförs, och arbetet präglas inte bara av en hög musikalisk ambition och ett intensivt samspel med dirigenten: hjärtat finns alltid där, såväl på onsdagsrepetitionerna och helginternaten som på flygplatser, fester eller bakom kulisserna före en tävling.

“Händelser knyter oss samman, våra många erfarenheter ger oss en grund att stå på. Det är något vi är övertygade om ger oss en trygghet och en fördel i vårt musicerande tillsammans. Turnéer, tävlingar, internat och fester är bara ett axplock av allt det gemensamma vi delat genom åren. Med en konstnärlig ledare som ger oss all den positiva energi han kan uppbringa och ett musikaliskt driv som gett kören möjligheten att växa till det den är idag, är det svårt att inte dras med.” 

Välkommen att höra Sofia Vokalensembles nästa konsert! >

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *