Om oss

Sofia Vokalensemble

Sofia Vokalensemble bildades 1995 av Bengt Ollén som fortfarande är körens engagerade dirigent. Körens framträdanden kännetecknas av en varm, lyrisk svensk körklang och en scenisk närvaro som har räckt långt i internationella tävlingar.

Under början av 2021 medverkade kören i Sveriges Radios “Klassiska konserten i P2” där Jacob Mûhlrads portsrättskonsert från 2019 sändes. Vi mottog under våren ett stipendium av Sveriges Körförbund för uruppförandet av det nyskrivna Requiem ”Fridlyst” av kompositören Maria Lithell Flyg som också spelades in av Sveriges Radio i mars 2022. Sommarkvällskonserten i juni 2021 blev virtell i form av fyra videoinspelade stycken som släpptes i körens kanaler. Under hösten deltog kören i “Lunds Choral Festival 2021” samt kunde äntligen ge sig ut på turné till Baskien, Spanien. Vi i Sofia Vokalensemble är otroligt stolta över att Bengt Ollén utsågs till årets körledare 2021 av Föreningen Sveriges Körledare och Rosenborg-Gehrman stiftelse.

Under 2020 drabbades hela världen av pandemin och vi i kören fick ställa in både projekt och konserter. Kyrkomusikernas Riksförbund recenserade vår skiva ”In Paradisum” till 4,5 av 5 med motiveringen “Musiken i ”In Paradisum” framförs med en hänförande värme som omöjligt kan lämna en oberörd.” Kören deltog även i en virtuell körfestival i Busan, Sydkorea “2020 BCFC Virtual Choir Festival!” med Bengt Ollens egen arrade “Trilo”. Under tiden för pandemin spelade vi in körmusik och var aktiva på vår Youtube-kanal

Musik av Bach, Poulenc, Pärt och Schnittke återkommer ofta i repertoaren. Kören har också uruppfört stycken av bland andra Jacob Mühlrad, Jaakko Mäntyjärvi, Fredrik Sixten och Karin Rehnqvist. Sofia Vokalensemble är en kör som hyser stor kärlek till musiken som framförs, och arbetet präglas inte bara av en hög musikalisk ambition och ett intensivt samspel med dirigenten: hjärtat finns alltid där, såväl på onsdagsrepetitionerna och helginternaten som på flygplatser, fester eller bakom kulisserna före en tävling.

“Händelser knyter oss samman, våra många erfarenheter ger oss en grund att stå på. Det är något vi är övertygade om ger oss en trygghet och en fördel i vårt musicerande tillsammans. Turnéer, tävlingar, internat och fester är bara ett axplock av allt det gemensamma vi delat genom åren. Med en konstnärlig ledare som ger oss all den positiva energi han kan uppbringa och ett musikaliskt driv som gett kören möjligheten att växa till det den är idag, är det svårt att inte dras med.” 

Välkommen att höra Sofia Vokalensembles nästa konsert! >

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *