Members

Kören

Sofia Vokalensemble bildades 1995 av Bengt Ollén som fortfarande är körens engagerade dirigent. Körens framträdanden kännetecknas av en varm, lyrisk svensk körklang och en scenisk närvaro som har räckt långt i internationella tävlingar.

Under början av 2021 medverkade kören i Sveriges Radios “Klassiska konserten i P2” där Jacob Mûhlrads portsrättskonsert från 2019 sändes. Vi mottog under våren ett stipendium av Sveriges Körförbund för uruppförandet av det nyskrivna Requiem ”Fridlyst” av kompositören Maria Lithell Flyg som spelades in av Sveriges Radio i mars 2022. Sommarkvällskonserten i juni 2021 blev virtuell i form av fyra videoinspelade stycken som släpptes i körens kanaler. Under hösten deltog kören i “Lund Choral Festival 2021” samt kunde äntligen ge sig ut på turné till Baskien. Vi i Sofia Vokalensemble är otroligt stolta över att Bengt Ollén utsågs till årets körledare 2021 av Föreningen Sveriges Körledare och Rosenborg-Gehrman

Under 2020 drabbades hela världen av pandemin och vi i kören fick ställa in både projekt och konserter. Kyrkomusikernas Riksförbund recenserade vår skiva ”In Paradisum” till 4,5 av 5 med motiveringen “Musiken i ”In Paradisum” framförs med en hänförande värme som omöjligt kan lämna en oberörd.” Kören deltog även i en virtuell körfestival i Busan, Sydkorea “2020 BCFC Virtual Choir Festival!” med Bengt Ollens egen arrade “Trilo”. Under tiden för pandemin spelade vi in körmusik och var aktiva på vår youtube.

Under 2019 spelade kören in skivan In paradisum, turnerade i Japan (bl.a. Karuizawa International Choral Festival) och medverkade i Jacob Mühlrads porträttkonserter i Konserthuset i Stockholm.

I mars 2018 medverkade kören i Svensk Musikvår, en festival för svensk konstmusik. Senare den våren reste kören till Litauen och hade konserter, bl. a med kompositören Ola Gjeilo och den lokala kören Bel Canto Choir.

Sommaren 2017 turnerade Sofia Vokalensemble i Dalarna och i augusti samma år deltog sopranerna och altarna ur kören i Östersjöfestivalen där verken Oedipus Rex/Psalmsymfonin av Igor Stravinsky framfördes på Operan i Stockholm i samma uppsättning som i Aix-en-Provence 2016.

I juni 2016 åkte Sofia Vokalensemble till Polen för att delta i den internationella körfestivalen i Szczecin. Senare i juli samma år åkte sopranerna och altarna med Orphei Drängar samt damerna ur Gustaf Sjökvists kammarkör till Aix-en-Provence, Frankrike för att sjunga Stravinskys Psalmsymfoni under ledning av Esa-Pekka Salonen. Föreställningarna var regisserade av polarpristagaren Peter Sellars. I september 2016 framförde körerna återigen verken Oedipus Rex/Psalmsymfonin, då i London i Royal Festival Hall. Herrarna i Sofia Vokalensemble åkte också på egen turné till Baltikum och gjorde konserter i Lettland och Litauen i september 2016.

I juli 2015 var kören på turné i Provence, Frankrike och deltog i Festival des choeurs lauréats – en körfestival dit ensembler från hela världen bjuds in. Turnén var också en del av priset för körens tidigare vinst i European Grand Prix for Choral Singing 2012.

I augusti 2014 bjöds Sofia Vokalensemble, som en av 25 internationella ensembler, in till det 10:e Världssymposiet för körmusik (10th World Symposium on Choral Music) som hölls i Seoul, Sydkorea.

År 2012 stod Sofia Vokalensemble som segrare i European Grand Prix for Choral Singing. Tävlingen, som detta år hölls i Maribor, Slovenien, räknas som en av de mest prestigefyllda i världen då föregående års segrare från de sex största körtävlingarna i Europa möts. Sofia Vokalensemble kvalificerade sig till tävlingen efter Grand Prix-vinsten 2011 i International Choral Competition, Maribor, Slovenien.

Hösten 2009 vann kören Grand Prix i the Grieg International Choir Festival i Bergen, Norge. Sommaren 2008 tog kören två förstaplatser i Grand prix-tävlingen i italienska Gorizia och 2006 en delad förstaplats i den prestigefyllda Harald Andersén Chamber Choir Competition i Helsingfors. Dessutom har kören framgångsrikt tävlat eller turnerat i Tjeckien, Sydafrika, Tyskland, Slovenien, Italien, Hongkong, Irland, Grekland, Venezuela och Ryssland. På hemmaplan i Sofia församling i Stockholm ger Sofia Vokalensemble regelbundet konserter i Sofia kyrka. Dessutom har kören återkommande uppdrag på bland annat Skansen och i Stockholms stadshus.

Musik av Bach, Poulenc, Pärt och Schnittke återkommer ofta i repertoaren. Kören har också uruppfört stycken av bland andra Jaakko Mäntyjärvi, Fredrik Sixten och Karin Rehnqvist. Sofia Vokalensemble är en kör som hyser stor kärlek till musiken som framförs, och arbetet präglas inte bara av en hög musikalisk ambition och ett intensivt samspel med dirigenten: hjärtat finns alltid där, såväl på onsdagsrepetitionerna och helginternaten som på flygplatser, fester eller bakom kulisserna före en tävling.

“Händelser knyter oss samman, våra många erfarenheter ger oss en grund att stå på. Det är något vi är övertygade om ger oss en trygghet och en fördel i vårt musicerande tillsammans. Turnéer, tävlingar, internat och fester är bara ett axplock av allt det gemensamma vi delat genom åren. Med en konstnärlig ledare som ger oss all den positiva energi han kan uppbringa och ett musikaliskt driv som gett kören möjligheten att växa till det den är idag, är det svårt att inte dras med.” 

Välkommen att höra Sofia Vokalensembles nästa konsert!